Субсидирана почивка в планината

Правителството на Кипър реши да субсидира лятната ваканция за две категории жители на страната. Програмите ще се провеждат от юни до септември в избрани региони на острова.

Програмата е на Министерството на труда и социалното осигуряване като част от държавната политика за подпомагане на планинските райони, пенсионерите и работещите.

Първият план е насочен към подпомагане на пенсионерите с ниски доходи, вторият – към подпомагане на наемните работници. И за двете групи държавата ще субсидира почивките в планинските райони или в Като Пиргос.

План за ваканционни субсидии за пенсионери с ниски доходи

Той ще се реализира на два етапа: от 4 юни до 29 юли и от 3 септември до 28 октомври. Правителството ще покрие изцяло настаняването за четири дни и три нощувки на база пълен пансион в хотели в планинските райони и Като Пиргос. Важно е периодът на престой да обхваща периодите от петък до понеделник или от вторник до петък.

Бенефициентите на субсидията са пенсионери, постоянно живеещи на острова, които:

– получават обезщетения по плана за подпомагане на пенсионери с ниски доходи,

– или получават обезщетения за ЕЕО,

– или имат годишен доход под 15 500 евро (за необвързани лица) или по-малко от 20 000 евро (за семейни двойки),

– както и техните зависими лица

План за субсидиране на отпуск за наемни работници

Ще се реализира от 14 юли до 27 септември. Субсидията ще покрива настаняване за шест дни и пет нощувки на база пълен пансион в хотели в планинските райони и Като Пиргос. Важно е периодът на престой да е между неделя и петък.

Бенефициентите на плана са наети работници, които имат право на плащания от Централния празничен фонд (Κεντρικό Ταμείο Αδειών) за 2023 г., при условие, че те или техните съпрузи не са участвали в подобна програма миналата година.

Очаква се повече от 10 000 души да се включат и в двете програми.

Процедурата за кандидатстване ще бъде обявена на по-късен етап.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*