Прощални срещи на Ейде в Кипър

Еспен Барт Ейде ще пристигне днес на острова, за да проведе прощалните си срещи с лидерите на двете общности. Срещите му насрочени за 3 август сутринта с президента Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ. Очаква се това да бъдат последните му срещи с двамата лидери, тъй като норвежкият дипломат ще се кандидатира на парламентарните избори в страната, насрочени за 11 септември.

По-късно в хотел Ledra Palace в буферната зона двамата лидери, Анастасиадис и Акънджъ, както и други политици, членове на дипломатическата общност, представители на гражданското общество и медии, са поканени на прием. Това ще бъде последното посещение на Ейде на острова като специален съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър.

Разговорите на ООН за мир в швейцарския  град Кран-Монтана се състояха между 28 юни и 6 юли, но не успяха да постигнат плодотворни резултати. Разговорите под егидата на ООН, имат за цел обединяването на Кипър, разделен от турското нашествие през 1974 г., под федерален покрив.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*