Кипър ще приеме работници от Египет в ключови сектори

Кипър и Египет подписаха меморандум за разбирателство. Той е предназначен да улесни процеса на наемане на работа за граждани на Арабската република, които искат да работят на острова.

Така властите възнамеряват да се борят с миграционната криза и недекларирания труд.

Споразумението беше подписано в Кайро от кипърския външен министър Константинос Комбос и неговия египетски колега Саме Шукри. Официалната цел на документа е да регулира влизането и пребиваването на египетски работници, които идват в Кипър за работа в различни сектори.

Министър Комбос коментира споразумението така: „За нас законната имиграция не е само начин да се справим с недостига на пазара на труда. Но също и начин за борба с миграционната криза, трафика на хора и експлоатацията на работници.

Той изрази надежда, че съответното споразумение ще бъде изпълнено “в най-кратки срокове”.

Кипърската асоциация на хотелиерите (PASICSE) приветства споразумението. Тя заяви, че необходимостта от това се дължи на недостига на работна ръка в Кипър през последните години. Организацията призова за по-големи действия за увеличаване на работната сила в страната.

Кипърската търговско-промишлена камара също изрази положителна оценка за споразумението.

Сериозният отлив на работници от ЕС, вкл. и от България доведе до недостиг на работна ръка в много сектори като строителство, селско стопанство, туризъм. Прекалено високите наеми накараха хиляди европейци да стегнат куфарите и да си тръгнат от острова.

Дали това споразумение ще помогне за попълване на необходимата работна ръка, времето ще покаже.