Кипър: Много ли чакаме за прием при лекар от ГЕСИ

Времето за чакане за час при лекар специалист в GeSI през 2022 г. е от една до осем седмици. Всеки пети пациент е успял да си запише час при специалист само след повече от четири седмици от датата на издаване на направлението.

Данните са публикувани от Здравноосигурителната организация.

През 2022 г. в ГеСИ са регистрирани 2197 лекари от различни медицински специалности. Издадени са общо 1 446 373 направления. 65% от пациентите с направления са успели да посетят специалист в рамките на 1-2 седмици след издаване на направлението, 14% в рамките на 3-4 седмици, 21% в рамките на повече от четири седмици.

Кардиология

Брой лекари – 196. Брой издадени направления – 120 939.

При 46% от направленията, пациентите са успели да посетят кардиолог още в първата седмица;

63% са успели през втората седмица; (процентът е с натрупване за първа и втора седмица);

72% – през третата седмица, отново с натрупване от първите две;

78%-през четвъртата, отново с натрупване от първите три;

83%- петата седмица, отново с натрупване от първите четири и т.н.

Гастроентерология

Брой лекари – 46. Брой издадени направления – 41 170.

Ортопедия

Брой лекари – 160. Брой издадени направления – 114 554.

Ендокринология

Брой лекари – 24. Брой издадени направления – 30 433.

Офталмология

Брой лекари – 110. Брой издадени направления – 111 816.

Чакането за преглед при лекар специалист остава един от основните проблеми на GeSI. Той влияе на мнението на гражданите за системата и в същото време дава аргументи на недоброжелателите, които са готови при първа възможност да обезсилят цялата стойност на системата за общомедицинско обслужване. Бързият достъп до медицински услуги е един от въпросите, който винаги е бил сред приоритетите на кипърските граждани. Ние сме особено загрижени за забавянията в случаите, които наистина изискват незабавна медицинска помощ“, казва Милтос Милтиадус, представител на пациентите в борда на директорите на Здравноосигурителната организация.

Причините за дългите списъци на чакащи могат да бъдат различни:

– Някои пациенти, след като са получили направление, си записват час при двама лекари от една и съща специалност наведнъж.

– Работното време на държавните болници се припокрива с работното време на жителите, така че частните клиники поемат по-голямата част от работата. Това е въпреки факта, че една трета от всички медицински специалисти работят в държавни болници, а делът на посещенията от общия брой е едва 11% (останалите 89% идват от частния сектор).

– Пациентите избират известни лекари, което създава дълги опашки;

– По някои специалности, например ендокринологията, специалистите, които работят в Кипър, са много малко.

През есента ще настъпят редица важни промени в общата система за медицинска помощ: добавяне на частни клиники, нов режим на работа на амбулаторните клиники и различна система на компенсация за болниците.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*