1 ноември е! Денят на Народните будители!

Честит празник на всички българи!

Първи ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нeйни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ.

Днешна България е тържество на този идеал, а народът ни е издигнал в култ тяхната жертвеност пред олтара на родината. И е създал един прекрасен празник — 1 ноември — Ден на народните будители, за да светлее в националната памет жаравата от образи на творци и крепители на българската вселена.

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов Деан Тодоров (мощния), Теодор Чубуров (горския) и много други.

Да се поклоним пред тях! И да им благодарим, защото те възвестиха пред света, че в българската просвета и култура светлеят едни от най-древните пластове на човешката цивилизация.

В България и по света хиляди българи творят и продължават делото на тези велики хора, пред които днес скланяме глава за поклон.

В Кипър десетки наши сънародници продължават достойно тяхното дело. Трудно е да ги изброим поименно, но това са учителите от българските училища, творците, поетите и писателите ни, които живеят и творят на острова, а с делото си, пишещи историята на българската общност в Кипър.

Благодарим ви приятели, Посланици на България и българското слово! Вашето дело издига българското самосъзнание и превръщат България в държава на духа!

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сияйни благородни,
вий сте наш’те знамена
нам за вечни времена!

Затова нека заедно прочетем каменния надпис от времето на хан Омуртаг:

 “Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда. И нека родените по- късно помнят!”

Ние сме родени по-късно. Други ще се родят още по-късно.

Нека помним!

Честит празник на всички българи!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*