Цветослава Гетова за Коледен Базар „Българска Коледна Магия, напук на Н.В Кризата“

 

21 декември, хотел „Фламинго“ – Ларнака

 

Отива си още една година, белязала света с много тревожни събития. В това число нито България, нито Кипър бяха пощадени. Думата „Криза“ във всичките й разновидности трайно се насади в съзнанието на милиони хора. Не е необходимо да припомняме всички превъплъщения на  Н.В.Кризата, едно от друго по-страшни, стряскащи и негативни. Но както след нощта идва денят, така и това ще мине.

Решихме да не чакаме този ден „Х“, когато ще можем да живеем по-весело и спокойно. Не само защото никой не може да каже кога ще настъпи, а защото животът е днес, тук и сега!

Това ни накара да помислим за организирането на това събитие, което да превърнем в празник на творчеството, фантазията, красотата, радостта, магията на предстоящите празници, приятелството, добрите пожелания, изречени от сърце, малко музика, глътка сладко вино, аромата на коледните сладки…, все малки неща, които осмислят живота.

Не го мислете, елате!

За първия Български  Коледен Базар сме поканили творци приложници от цял Кипър.

На 21 декември в мецанина на хотел „Фламинго“ в Ларнака от 14,00 до 19,00 часа десетина български дами със златни ръце ще ни предложат своите уникати, изработени с много фантазия и любов, подходящи за малък коледен подарък за близки и приятели. И вместо да купуваме и подаряваме стандартните  и банални подаръци, които се срещат във всеки магазин, да подарим с любов на хората, които обичаме, уникат – изработен с много фантазия, сръчност и внимание. С този жест ще им покажем колко са специални за нас и ще подкрепим българските творци на острова. Не говоря за финансовата страна на подкрепата, а за моралната подкрепа, която ще им вдъхне още повече смелост в творчеството.

Приложници от Никозия, Ларнака, Паралимни, Лимасол и Пафос в този ден ще подредят своите уникати от кожа, полускъпоценни камъни, бижута, макраме, накити от полимерна глина, коледна украса, свещи декупаж, коледни сладки и много други. Децата от българските училища ще покажат своите творения в кръжоците по приложно изкуство, големите ученици от Българското съботно-неделно училище „Д-р П.Берон“ в Ларнака ще донесат първия брой от училищния си вестник и още много, много изненади. Ще прозвучи саксофон, китара, коледни песни от Цвета Христофору и Нели Милова, музика и танци с DJ и още много изненади.

Преди да е дошъл този ден, ще ви запознаем с непознатите или малко известни български творци в Кипър. Дами със златни ръце, невероятен усет за красота и хармония, създаващи неповторими предмети на изкуството.

Всички сте поканени! Елате да се поздравим и повеселим!

Ева Иванова, издател на „Българският Вестник“ в Кипър

 

 

Днес ще ви представим първата участничка – Цветослава Гетова, която е на 22 години. Живее в Паралимни и се занимава с изработката на бижута и малки сувенири уникати.

Тя е от Плевен, завършила е музикално училище за народни танци, а в Кипър живее от 2011-та година.

Цвети, откога се занимаваш с изработката на бижута?

С изработката на бижута се занимавам от началото на тази година. Най-напред започнах да правя съвсем малки дребни неща, като идеята ми беше да го правя за себе си, защото това ми действа много релаксиращо. И наистина това ми подейства доста добре, нещата потръгнаха. Хареса ми да го правя и в крайна сметка реших да си направя собствена фейсбук страница, в която да покажа нещата, които изработвам. Така започнах да се развивам и да придобивам нови умения, които да прилагам в работите си.

Участвала ли си и в други такива изяви, подобни на нашия коледен базар?

Да, дори идеята си беше моя. Тъй като октомври месец е месецът за борба с рака на гърдата, аз реших да го отбележа като направих конкурс. Бях обявила 3 награди – най-голямата беше маникюр и педикюр в салон LeVisage в Паралимни и още две награди, изработени от мен – колие и ръчно изписана чаша.

Тоест изработката на бижута е само старт, а след това си започнала да правиш и други неща?

Да, постепенно започнах да намирам идеи от интернет, да гледам какво правят други приложници и да се уча от тях. Научих се да изрисувам чаши, след това започнах да правя и рамки за фотографии, различни малки декорации за дома…

Значи си се учила съвсем сама и никой не ти е показвал какво да правиш и как?

Да, сама се уча. Не съм ходила на курсове или при някой майстор. Интернет ми помогна доста да се развия до сега, оттам гледам, уча се и черпя идеи.

А как продаваш изделията си?

Чрез фейсбук основно. Но засега нямам кой знае какви големи продажби. Надявам се, живот и здраве, да си отворя онлайн магазин от догодина.

Какви жени търсят и си купуват твоите неща?

Предимно млади жени и момичета. Но засега интересът е повече към изрисуваните чаши и рамките за снимки. Бижутата по-малко се търсят.  А всъщност идеята ми е да правя предмети на по-ниска цена, която всеки да може да си позволи. Защото навсякъде уникати ръчна изработка са страшно скъпи и не всеки не може да си купи. Аз като вляза в такъв магазин, много неща си харесвам, но не мога да си ги купя.

Имаш ли и други идеи, за други изделия, които да започнеш да изработваш?

Засега не съм мислила за други неща. Искам да се усъвършенствам в това, което вече съм започнала – дребни бижута и декорации. После вече имам идеи и за по-масивни бижута, които да правя, но това ще стане по-нататък.

С какво те привлече инициативата „Българска коледна магия“ на „Българският Вестник“?

Много ми допадна идеята. Научих за нея от вашата публикация във Фейсбук, бях много ентусиазирана. Може би бях една от първите, които се включиха. Надявам се доста хора да дойдат да ни посетят и да ни подкрепят, не само купувайки нашите изделия, но да ни опознаят и да опознаят нашата работа и с какво точно се занимаваме. Да видят, че има и такива български творци в Кипър.

От Живка Милова

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*