Тестват “универсална” противоракова ваксина върху хора

Ако резултатите от тестовете са удовлетворителни, ваксината вероятно ще намери приложение далеч извън рамките на лечението на белодробен рак

Планиран е клиничен опит на “универсална” противоракова ваксина, съобщи сп. “Сианс е авнир“.

Регионалният университетски болничен център в Безансон, Франция, оповести, че през юни ще изпробва върху пациенти нова терапевтична противоракова ваксина, създадена от проф. Оливие Адотеви и проф. Кристоф Борг. Тя ще бъде тествана за около 3-годишен период върху 54 пациенти, засегнати от белодробен рак.

Ако резултатите от тестовете са удовлетворителни, ваксината вероятно ще намери приложение далеч извън рамките на лечението на белодробен рак.

“Универсалността” ѝ ще позволи да бъде използвана и в борбата срещу други видове рак.

“Става въпрос за ваксина, която позволява да се опознае по-добре имунната система на пациента и да се подобри ефикасността на съществуващи терапии”, отбеляза проф. Борг.

Противораковите терапевтични ваксини се ползват при имунотерапия – терапевтичен метод, който се изразява в това да се стимулира имунната защита на раково болни, за да се бори по-ефикасно с тумора и евентуалните му метастази. Имунотерапията днес е сред най-обещаващите методи за борба с рака.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*