Сирийските бежанци са приютени от международна църква

Около 25 сирийски и палестински бежанци, които бяха сред останалите 85, принудени да напуснат лагера в Кокинотримития във вторник, са намерили убежище в Международната църква New Life  в Строволос.

От КИСА съобщиха, че в близките дни се очаква към тях да се присъединят и други, които са напуснали лагера по-рано.

След решението на правителството да се приберат палатките във вторник, на последните бежанци са дадени по € 500 за възрастен и по € 200 за дете и хората са прехвърлени с автобуси до Никозия, Ларнака или Лимасол, в зависимост от техните предпочитания.

Голяма част от тях решиха да останат в Никозия. След като си събраха вещите в найлонови пликове, хората бяха стоварени пред пощата, казаха от КИСА. Някои от тях се настанили при приятели, други са отишли в по-евтини хотели за една-две нощи, докато се вземе решение къде да бъдат изпратени.

Около 15 души са се настанили временно в Никозия в джамия, докато Международната църква New Life предлага да ги поеме.

„Църквата ги прие радушно, хората имат вече топла храна и легла за децата. Могат да останат там толкова, колкото желаят”, заявиха от КИСА. Тези бежанци са част от спасените от бедстващ кораб през септември край бреговете на Кипър 337 мъже, жени и деца, които отказаха да кандидатстват за убежище и заявиха, че искат да пътуват до други европейски страни.

Лагерът бе затворен, след като тримесечното разрешение за пребиваване изтече. Правителството  поиска тези, които отказват да кандидатстват за убежище да легализират престоя си на острова и да кандидатстват за разрешение за хуманитарна пребиваване с достъпа до пазара на труда.

До този момент 71 души са подали молби за убежище и са пренасочени в приемния център в Кофину, а 165 са подали заявления и са получили разрешителни за пребиваване за шест месеца.

“KISA призовава правителството да възобнови своята отговорност за предоставяне на сирийски и палестински бежанци на храна и настаняване, тъй като размерът на парите, дадени им в момента са достатъчни за оцеляване на две седмици”, се казва в съобщението.

От организацията също така призоваха правителството да сътрудничи за намиране на трайно решение за бежанците, както и да се предприемат мерки децата да посещават училище.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*