Само шест от спасените 339 бежанци, спасени край бреговете на Кипър искат убежище

Само шест от 339 бежанци, спасени от лодка край бреговете на острова преди две седмици са подали молба за убежище в Кипър, съобщиха в понеделник от UNHCR.

“Повечето от тях не са склонни да поискат това, от страх, че молбата им за убежище в Кипър ще премахне техните перспективи за обединение със семействата им в други страни-членки на ЕС”, се казва в съобщение от UNHCR.

В интервю на UNHCR с един от бежанците, идентифицирани като Ахмет, се казва, че 55-годишният палестински бежански и успешен футболен треньор в Сирия, не е имал друг избор, освен да избяга.

“Аз съм роден в Хомс и исках да живея там до края на дните си”, казва той. “Но тази порочна война не ни остави друг избор, освен да оставим всичко зад гърба си …”

Преди три седмици Ахмет, съпругата му и двете им деца се качват в рибарска шхуна от Сирия в Италия.”В името на бъдещето на децата ми трябваше да поеме риска”, казва той и обяснява, че е трябвало да плати на контрабандистите осем хиляди щатски долара за всеки член от семейството си, за да се впуснат в опасното пътуване.

“Аз никога не съм правил нищо незаконно през целия си живот, но не е имало друго решение …”.Италия е обещаната дестинация.От там смятат, че по-лесно ще могат да отидат в Германия, където ще се съберат с двамата си братя и техните синове.

Но контрабандистите изоставят рибарската лодка край бреговете на Кипър.Сега Ахмет е отседнал със семейството си в палатка в бежанския лагер близо до Никозия, който беше създаден временно за оцелелите 339 деца, жени и мъже, всички палестински и сирийски бежанци.

Като Ахмет, много други са решили да стигнат до членовете на семейството в други европейски страни.Други, без членове на семейството в други европейски страни също бяха категорични, че искат да си проправят път към други европейски страни, водени от надеждата за по-добро образование и бъдеще за децата си. Чувството, че са били спасени, сега е заменено от разочарование и безпокойство за бъдещето си.

От UNHCR и техните партньори съветват оцелелите да кандидатстват за убежище в Кипър. цифрите показват, че опитвайки да пътуват чрез неправилни канали, застрашават опасностите по пътя и живота им. Само през 2014-та година в Средиземно море са загинали над 3000 души.

В лагера организацията разпространява листовки с информация, за да помогне на бежанците да стигнат до правилното решение. В тях се обясняват правата, свързани с кандидатстването за убежище и последствията, ако те не се прилагат; начините, по които те могат да се присъединят членовете на семейството в други европейски страни, както и събиране на семейството в Кипър.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*