Промяна на политиката за ценообразуването на лекарствата

Министър Патсалис

Новата ценова политика за лекарствата ще се промени през следващите две седмици, като се очаква това да доведе до намаляване на цените между 8 и 10 процента, каза в понеделник министърът на здравеопазването Филипос Патсалис.

Някои от намаленията ще започнат в началото на януари, а други през март 2015.

“Очакваме решението, което ще бъде взето в следващите 15 до 20 дни да бъде изпълнено в срок до март 2015 г.,” каза Патсалис.  Доклад (СЗО) на Световната здравна организация, публикуван през август тази година, призова за незабавно повсеместен намаляване на цената на лекарствата,

Според  доклада, поръчан от правителството,  през 2011 за лекарства са похарчени  106.8 милиона  евро (50.5%) в частния сектор и 104,5 милиона евро (49,5%) съответно в публичния сектор,  въпреки че частният сектор обслужва по-малко от 20% от населението.

“На глава от населението разходите за лекарства в частния сектор е сред най-високите в света”, се казва в доклада, като се добавя, че цените на широко разпространените лекарствата в Кипър са сред най-високите в Европа.

Министърът също така ще трябва най-скоро време да преодолее трудностите и да въведе национална здравна рамка в съответствие с условията на договора за спасяване на острова.

Въпросът бе обсъден в понеделник като част от разглеждането от парламента на бюджета на Министерство на здравеопазването за 2015.

Министър Патсалис каза още, че първите законопроекти ще бъдат внесени в парламента през ноември, а целта е да бъдат одобрени до края на месеца.

Бюджетът на министерството ще достигне  535 милиона, малко повече от този за  2014 – 530.6 милиона евро.

Основните разходни отиват за заплати и надбавки за извънреден труд, за които се очаква да достигнат около € 317 милиона.

Около  19 милиона евро ще отидат за проекти за развитие, 95 милиона за лекарства и 38 милиона  за консумативи и друго оборудване, 12 милиона за медицинско обслужване и 10 милиона за субсидии на пациенти, изпратени за лечение в чужбина.

СМ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*