Президентският дворец обяви административни промени

Промени в йерархията на кабинета на президента, както и редица реформи, насочени към по-добро обслужване на гражданите, бяха обявени от комисаря по реформите Константинос Петридис във вторник.

В резултат на обществения протест след аферата с договора на Управителя на Централната банка Кристала Йоргаджи, който бе подписан без предварителна проверка, което представлява конфузна небрежност от страна на правителството, Петридис обяви създаването на Секретариат на президентството в замяна на Службата на президента.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис обяви, че ръководителят на службата Панайотис Антониу е “подал оставка, за да се улесни преходът”.

Шефът на отдел Публична администрация и персонал Кипрос Киприану, чиито ресор е отговорен и за административната реформа, ще  оглави временно и кабинета на президента.

Според Петридис, новата структура ще се състои от Секретариат на президентството, отдел за администрация и персонал, както и звено за провеждане на административната реформа.

Планираното обновяване ще включва и укрепването на секретариата на кабинета, както и правна помощ на президентството по въпроси, свързани с подготовката на законопроекти и преглед на договори и ангажименти, подписвани от президента.

“Ремонтът няма да струва допълнителни разходи за данъкоплатците”, каза още Петридис.

Той също така разкри план за справяне с проблема с телефонните разговори на държавните служби, които често остават без отговор, чрез създаването на специален кол център.

До март 2015 г. се очаква да заработи безплатна гореща линия на номер 1434, която ще улесни достъпа 18 от всичките 97 услуги, предлагани от центровете за услуги на гражданите.

Вторият етап, който да бъде завършен в началото на 2016 г., предвижда въвеждането на модерен център за обаждания, който ще отговоря за всички процедури на държавната служба, свързани с гражданите и бизнеса, както и ще предлага възможност за подаване на заявки онлайн.

Комисарят по реформите съобщи, че до средата на 2015 Центровете за обслужване на граждани ще бъдат преместени в по-големи държавни помещения, така че да се увеличи капацитета на работата им. Планира се и създаване на втори такъв център на Makarios Avenue в центъра на Никозия.

Той добави още, че законодателството, свързано с мобилността на държавните служители е в последните етапи на подготовка.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*