През октомври ще заработи Централен кредитен регистър

 

Според клауза в Меморандума за разбирателство, подписан между Кипър и тройката от международни кредитори, новият Централен Кредитен Регистър ще заработи съвсем скоро – два централни информационни регистри за обмен на данни ще се слеят и ще бъдат управлявани от търговските банки и Кооперативен сектор.

Кипърската информационна агенция заяви, че Централния Кредитен Регистър ще започне работа официално на 2 октомври 2014г.

Дейността на Централния Кредитен Регистър ще даде възможност на двете търговски банки и 18-те кооперативни кредитни институции да обменят и да имат достъп до обща база данни на всички кредитни досиета както на физически лица, така и на предприятия, както и на нарастващите необслужвани заеми, които сега са около 46% от общия кредитен портфейл на острова.

Освен това, източниците казват, че всички данни за текущи, необслужвани кредити, овърдрафти, кредитни карти, прекратени акаунти, както и законови мерки срещу кредитополучателите – ще се записват в базата данни на Централния кредитен регистър.

Тъй като всички съответни данни ще бъдат достъпни за всяка банка чрез регистъра, се смята, че операцията по попълване на голям брой документи за отпускане на кредит значително ще се улесни.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*