Праховата буря в Кипър няма да е с такава сила като в Гърция

Нивата на прах в атмосферата на Кипър не се очаква да достигнат нивата, наблюдавани в Гърция през последните дни, каза метеорологичната служба в сряда.

„Част от праховия облак, наблюдаван над Гърция, ще си проправи път към нашия регион, но няма да бъде близо до нивата, наблюдавани в Гърция“, каза представител на метеорологичния офис пред Cyprus Mail.

Той добави, че нивата на прах в атмосферата на Кипър се очаква да се увеличат през сряда вечерта и четвъртък, но се очаква прахът да се разсее и качеството на въздуха да се подобри в петък.

Небето над Атина и други части на Гърция беше станало оранжево във вторник, тъй като облак прах, издухан на север от Сахара, покри южната част на страната.

Директорът на метеорологичните изследвания на Атинската обсерватория Костас Лагувардос каза, че облакът прах е създал „един от най-сериозните епизоди на концентрации на прах и пясък от 2018 г. насам“.

По-рано в сряда здравното министерство посъветва хората да избягват дейности и физически упражнения на открито, докато нивата на прах са повишени, и минимизират, когато е възможно, времето, прекарано навън.

Те добавиха, че тези, които се осмеляват да излизат на открито, трябва да носят защитна маска, покриваща устата и носа им с филтър за прах, или, алтернативно, мокра кърпичка.

Хората трябва да избягват пушенето и трябва да посетят най-близкото отделение за злополука и спешна помощ, ако започнат да кашлят храчки, страдат от затруднения в дишането или изпитват други симптоми, свързани с прах.

Освен това те посочиха, че групите с висок риск, включително хора с респираторни проблеми, сърдечни заболявания, хора с дефицит на имунната система и деца и хора над 65 години, може да са по-склонни да проявяват симптоми и да страдат по-остро от повишените нива на прах.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*