Правила за работа през летните горещини

Отделът за инспекция на труда на министерството на труда напомни на работодателите и работниците, че трябва да се спазват протоколите за термично регулиране на работниците преди летния сезон.

В писмено изявление се подчертава, че рисковете за здравето на работниците от топлинен стрес са особено високи, особено с оглед на високите температури, които могат да преобладават през следващите месеци, и се напомня, че цялата необходима информация може да бъде намерена на уебсайта на компетентния отдел.

„Целта на протоколите е да помогне на работодателите и самостоятелно заетите лица да прилагат разпоредбите на законодателството, за да избегнат или намалят до приемливо ниво рисковете, дължащи се на излагане на работниците на термично натоварени работни места и да създадат безопасна, здравословна и продуктивна работна среда“, се казва в изявление.

Ръководството обхваща организирането на работното време, така че тежката работа да се извършва през по-хладните часове на деня, организирайки чести кратки почивки за почивка в сенчеста, хладна или подходящо климатизирана зона или в зона, където се използват вентилатори, когато е възможно.

То също така включва избягване, когато е възможно, на тежка работа на открито през най-горещите часове на деня, от обяд до 16:00 часа.

Ръководството също така инструктира осигуряване на работниците с хладна питейна вода (с температура 10-15C), осигуряване и използване на подходящи шапки, носене на леки, широки, дишащи дрехи като памук, използване на подходящи слънчеви очила, избягване на големи хранения, сладки храни, алкохол или кофеинови напитки и осигуряване на обучение за служителите.

И накрая, то препоръчва на работниците със здравословни проблеми, като сърдечно-съдови или други заболявания, да полагат допълнителни грижи и да се консултират с лекаря си, когато могат да бъдат изложени на топлинен стрес

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*