Под лупа са велосипедистите и тротинетките

На 22 май кипърската полиция стартира кампания за контрол на велосипедистите и водачите на електрически скутери. Тя ще продължи до 28 май и ще включва засилени проверки по пътищата.

Според новите правила (които влязоха в сила тази година) използването на електрически скутери е разрешено само на специално определени места. Те могат да се управляват само от лица на възраст над 14 години. Водачът на скутер е длъжен да носи каска и облекло с флуоресцентни индикатори. Ако водачът превозва пътник на скутер, той трябва да е навършил 12 години.

Самият електрически скутер трябва да има спирачки, фарове отзад и отпред, звънец за предупредителен сигнал. Електрическият скутер не може да достигне скорост над 20 км/ч. При движение по тротоар (където е разрешено) скоростта не трябва да надвишава 10 км/ч. Винаги трябва да се дава предимство на пешеходците.

Местните власти трябва да определят местата, където електрическите скутери могат да се движат. Такива зони са маркирани с пътни знаци. Можете да карате скутер само на платното, където максималната скорост за автомобили не надвишава 30 км/ч. Електрическите скутери са разрешени по велосипедните алеи.

Велосипедистът трябва да носи каска. За отсъствието ѝ го  заплашва глоба от 50 евро с перспектива да нарасне до 500 евро, ако делото стигне до съда. От полицията припомниха, че през 2022 г. по пътищата са загинали четирима велосипедисти и един водач на електрически скутер. Никой от тях не е носил каска.

В края на март електрическите скутери бяха напълно забранени в Агия Напа. Забраната обаче може да отпадне през туристическия сезон.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*