Папата ще направи тридневно официално посещение в Турция

През ноември папа Франциск ще направи първото си официално посещение в мюсюлманската страна, която се превърна в първата страна за отстъпление на християните от Сирия и Ирак, преследвани от бойците на „Ислямска държава”.

По време на тридневното си посещение, папата ще се срещне с президента Ердоган, министър-председател Давутоглу и Вселенския патриарх Вартоломей. “Светият отец ще посети Анкара и Истанбул от 28 до 30 ноември”, каза вчера говорителят на Ватикана, отец Федерико Ломбардия.

В понеделник папа Франциск представи доклад за развитието на събитията в Близкия изток, като каза: “Ужасът, упражняван от „Ислямска държава” е феноменален. Много братя и сестри са преследвани и принудени да напуснат домовете си. Всичко показва, че много от тях са забравили, че човешкият живот има стойност, и че хората не могат да станат обекти на жертва за интересите на другите. ”

По време на посещението си в Турция, която е третата мюсюлманска страна, след Йордания и Албания, папата ще посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара за полагане на венец.

Папата изрази интерес от църквата Света София в Истанбул, и Синята джамия. Папа Франциск ще отслужи литургия в римо-католическата катедрала „Светия Дух” в града.

Турското правителство отдава голямо значение на посещението на папата, и желание да покаже знак на солидарност със Запада във войната срещу “Ислямска държава”, без да отвори границите си за западните армии.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*