Омбудсманът: Не вярвам на нищо за КТБ

„Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези четири месеца”, коментира Константин Пенчев пред БНР

 

„Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ”. Това каза пред БНР националният омбудсман Константин Пенчев.

Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези четири месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците, смята Пенчев.

Той припомни, че за кризата през 1996-1997 г. няма осъден банкер.

Според Пенчев съдилищата ще бъдат залети с лавина от дела заради КТБ. Той обясни, че има проблем с гарантираните влогове, които са на преференциални лихви, защото по закон те не подлежат на обезщетяване.

Той смята и че клиентите с влогове над гарантирания размер също ще отидат в съда, защото ще кажат: “Откъде накъде вие фалирахте тази банка, 4 месеца умишлено я държахте затворена и нищо не направихте, за да я оздравите”.

Ако се приеме, че одитният доклад за КТБ е достоверен, БНБ е длъжна веднага да отнеме лиценза й

На КТБ ѝ се разреши да купи банка “Виктория”, тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка, а малко след това беше вкарана в особен надзор, припомни Пенчев.

“Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка. Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка?”, запита той.

Според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще, обясни Пенчев.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*