Ново изискване за гарантиран минимален доход в Кипър

Бежанците в Кипър ще имат право на гарантиран минимален доход (GMI) само след като са живели непрекъснато законно в републиката в продължение на пет години, реши кабинетът на 01/11/23.

Новото изменение на законите за социалните помощи има за цел да гарантира, че Кипър не е привлекателна дестинация за мигранти като част от по-широката политика на правителството за миграцията, обяви заместник-министерството на социалните грижи.

Той добави, че поправката има за цел да въведе еднакви задължения за всички, независимо от националността.

Досега GMI можеше да се предлага на кипърски и европейски граждани, които са имат законен и непрекъснат престой в Кипър най-малко пет години, но можеше да се предоставя и на граждани на трети страни, които имат статут на бежанец и жертви на трафик или експлоатация на лица, независимо от периода на пребиваване.

Одобрената от кабинета поправка обаче предвижда всички бенефициенти, кипърци, европейци и граждани на трети страни, да имат период от минимум пет години законно и непрекъснато пребиваване в Републиката преди датата на кандидатстване за GMI.

Това може да изключи случаите на спешни и неотложни ситуации, изискващи незабавна помощ, ако са идентифицирани от компетентен служител на заместник-министерството на социалните грижи.

Този законопроект скоро ще бъде внесен за гласуване в парламента, се добавя в изявлението.

Освен разпоредбите за равно третиране на бенефициентите на обезщетенията за гарантиран минимален доход, Летимбиотис подчерта, че засилените проверки срещу нелегалния труд и формирането на междуведомствена група имат за цел Кипър да стане по-малко привлекателна дестинация.

Правителството ще наеме допълнителни 25 проверяващи от 1 ноември, като удвоява работната сила и намалява времето за разглеждане на молбите за убежище до приблизително един до три месеца.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*