Никозия доволна от реакцията на ЕС спрямо Турция

Никозия приветства хода на Брюксел да принуди Турция да премахне неговото описанието на Република Кипър като “нищожна” в документ, представен миналата седмица на турско-европейския съвет за партньорство.

Кипър протестира срещу формулировката пред Европейския съюз и поиска властите в Брюксел да реагират.

По време на срещата на съвета за партньорство  в понеделник, Турция премахна текста за Кипър, като този ход идва, според вестник “Филелефтерос”, след като официални представители на ЕС са разговаряли с турския външен министър Мевлут Чавушоглу и министъра по европейските въпроси Волкан Бозкир по време на вечеря в неделя вечер.

Този ход беше приветстван от говорителя на правителството Никос Христодулидис, който каза за държавната радио във вторник сутринта, че Турция е била “принудена да приеме суверенните права на Република Кипър.”

Благодарение на турския неуспех да се приложи за Кипър Допълнителния протокол към Споразумението от Анкара Съветът реши през декември 2006 г., че осем от съответните глави няма да бъдат отворени и някои глави ще бъдат временно затворени, докато Турция не изпълни ангажимента си.

Осемте глави са: свободно движение на стоки, свободата на установяване и свободата на предоставяне на услуги, финансови услуги, земеделие и развитие на селските райони, рибарството, транспортната политика, митнически съюз и външни отношения.

Последният опит на Турция да подкопае Кипър идва след възобновяването на преговорите в Кипър между двете общности.

Преговарящите от двете страни, Андреас Мавроянис и Йоздил Нами, ще се срещнат отново в сряда.

Според източници на CNA, по време на срещата се очаква преговарящите да изготвят документ за стъпките на работа на двамата лидери, президента на Кипър Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ, с оглед да започнат преговори по същество.

Двамата преговарящи ще разгледат и някои предложения по отношение на мерките за изграждане на доверие, които ще бъдат предоставени на лидерите за решение.

Поканени да кажат дали новите мерки за укрепване на доверието ще бъдат обявени след срещата на лидерите на 28 май, същите източници заявиха, че това ще се случи “ако те са зрели и са съгласни”, отбелязвайки, че преговарящите работят по предложенията, които ще се направят.

Ръководените от ООН преговори, чиято цел е да се събере Кипър под федерален покрив, бяха възобновени на 15 май, със среща между Анастасиадис и Акънджъ, в присъствието на специалния пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде.

Припомняме, че по време на срещата Анастасиадис с дал на Акънджъ карти с координатите на 28 минни полета в северната част на острова, а Акънджъ съобщи, че от събота, 16 май, вече няма да има изискване за попълване на формуляр на пропускателните пунктове, разделяща северните турски окупираните територии от южната, контролирана от правителството част на острова.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*