Кипър: 30 000 пациенти с рак за 13 години

Онкологичен център „Трапеза Кипру” е един от четирите организаторите на кампанията “Ние можем”

 

Повече от 30 000 души са били диагностицирани с рак в Кипър между 1998 и 2011 г., заяви вчера министърът на здравеопазването Филипос Патсалис  по време на пресконференция, в която се обяви началото на   информационната кампания за борба с рака.

Кампанията „Ние можем”, посветена на Световния ден на рака на 4 февруари, е организирана съвместно от Министерството на здравеопазването, Националната банка на Кипър – Онкологичен център, Europa Donna Кипър, Кипърската анти-ракова асоциация и PASYKAF.

„Заболеваемостта от рак е втората най-честа причина за смърт, след сърдечно-съдовите заболявания. Борбата с тази болест е трудна и продължителна”, каза той.

Според Световната здравна организация, през 2008 г. общо 7,6 милиона души в света са починали от рак, а до 2030 г. се очаква броят да нарасне до 11 милиона, каза той.

Кампанията, каза той, ще се основава на четири стълба – превенция, ранно откриване, лечение и палиативни грижи и ще призове хората да се откажат от пушенето, тъй като 90 на сто от рак на белите дробове се дължи изключително в резултат на пушенето.

“Броят на пушачите е толкова голям, че пушенето е описан от СЗО като епидемия в световен мащаб”, каза Патсалис.

Според данните, случаите на рак в Кипър са се удвоили от 1998г. насам и расте със скорост 150% на година, при което умират над 5000 души годишно.

Най-често срещаните видове са рак на гърдата при жени и рак на простатата при мъжете.

В рамките на кампанията, от 27 януари до 3 февруари във всички градове на острова ще се проведат информационни семинари.

За повече информация за семинарите, се обадете на Министерство на здравеопазването на тел. 22 605 411.

световен ден за борба с рака

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*