Кипър: Съветът за национална сигурност заседава, след като са забелязани още кораби с мигранти

Съветът за национална сигурност се събра, след като бяха забелязани още два кораба с мигранти във вторник сутринта.

На сесията, която беше свикана от президента Никос Христодулидес в отговор на неотдавнашния ръст на пристигащите нелегални мигранти по море, ще присъстват министрите на външните работи, вътрешните работи, правосъдието и отбраната, главният прокурор и началникът на полицията.

Целта е да се оцени ситуацията и да се обмислят допълнителни мерки за спиране на миграционните потоци, каза правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Сред другите мерки, републиката спешно ще поиска преоценка за определяне на части от Сирия като безопасни. Очаква се този ход да помогне за спиране на на незаконните миграционни потоци, тъй като повечето имигранти, които идват в Кипър, са сирийски граждани, каза говорителят.

В ранните часове във вторник две лодки бяха заловени край нос Греко, превозващи 68 мигранти, от които 67 бяха граждани на Сирия и един на Бангладеш.

Първата лодка, превозваща 43 души – 25 мъже, пет жени, седем непридружени непълнолетни и шест деца, бяха заловени около 1 сутринта. Пътниците бяха отведени на безопасно място в яхтеното пристанище на Агия Напа и регистрирани до 4 сутринта.

Втората лодка, заловена в 2.30 сутринта, е имала на борда си 25 души, от които 16 мъже, една жена, шест непридружени непълнолетни и две деца.

Полицията арестува операторите на лодките, на възраст 26 и 52 години, и те ще се явят пред окръжния съд на Фамагуста във вторник.

По-рано в понеделник три лодки, превозващи общо 137 души, бяха ескортирани от пристанищната полиция до яхтеното пристанище на Агия Напа, а пътниците им бяха регистрирани, преди да бъдат прехвърлени в приемния център Пурнара.

Полицията арестува трима мъже на 17, 22 и 36 години, за които се твърди, че са оператори на лодка, и те трябва да се явят пред съда във Фамагуста за издаване на заповеди за арест.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*