Кипър спешно се нуждае от алтернативна енергия

Сметките за електроенергия могат да станат космически през 2020 г., ако държавата не излезе с алтернативни начини за производство на енергия. Това казват експерти от Министерството на околната среда. Според тях Кипър е изправен пред сериозен проблем, тъй като ЕС е в процес на въвеждане на нова рамка за емисии за периода 2020-2030 г.

Като част от своите действия срещу емисиите на парникови газове, ЕС ще изисква държавите-членки да намалят своите емисии с 43 на сто в сравнение с 2005.

Настоящата рамка призовава за намаляване с 21 на сто на емисиите до 2020 г..

Костас Хажипанайоту и Лакис Mесимерис, служители от министерството заявиха пред депутатите, че от електроенергийния орган на Кипър е почти напълно зависима от дизеловото гориво за производство на енергия и ще трябва да плаща на останалите страни от ЕС за правото да излъчва допълнителни парникови газове.

Двамата експерти  са изчислили, че по новата рамка, в най-добрия случай, електрическата компания ще трябва да плаща € 40 милиона на година за емисиите.

Говорителят на АИК Костас Гавриелидис каза пред Cyprus Mail, че промяна в политиката по отношение на производството на енергия зависи от правителството, не от компанията. Ние направихме всичко по силите си, за да се намалят емисиите на парникови газове, каза той.

“Инвестирали сме над 500 млн € от 2008 г. за преобразуване на турбогенераторите в електроцентралата във Василикос, които да могат да работят на природен газ. Цялата станция, която между другото може да захрани целия остров, може да работи на природен газ в един момент. Но  правителството трябва да реши кога “, каза Гавриелидис, добавяйки, че  очевидно в този случай Кипър трябва да ускори процеса на експлоатация на природния газ.

СМ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*