Кипър: Сезонът на змиите

Страхувате ли се от змии? Много хора се ужасяват от змии, но в Кипър живеят само три вида отровни змии и със затопляне на времето, настъпи и тяхното време.

Левантийската усойница е най-опасната. Отровата на другите две, гущерната змия Malpolon insignitus и котешката змия (Telescopus fallax), не е достатъчно силна, за да причини смърт. Други видове змии са абсолютно безвредни за хората.

Какво да направите, ако срещнете левантийска усойница?

Припомняме, че ухапването му може да причини смърт в рамките на осем часа, ако не се вземат мерки. Министерството на земеделието публикува препоръки.

– Ако видите усойница, не се паникьосвайте, не се опитвайте да безпокоите или убиете змията. Просто се отдръпнете спокойно.

– Ако отивате на разходка на село, носете високи затворени обувки и дълги панталони. Това е необходимо, за да предпазите краката си от ухапване, ако внезапно стъпите на змия.

– Носете дълга пръчка със себе си, за да отблъснете тревата и растителността. Змиите имат способността да възприемат вибрации в земята, поради което те самостоятелно пълзят на безопасно място.

– Ако бъдете ухапан от усойница, трябва незабавно да отидете в най-близката държавна болница.

Змиите, подобно на много влечуги, играят важна роля в поддържането на екологичния баланс в природата. Много от тях се хранят с организми, считани за вредни за човешката дейност: насекоми и гризачи. Защитата и опазването на змиите е важен фактор за баланса на природата.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*