Кипър: Променят субсидиите за горива и електроенергия

От 30/6 в полунощ, бензинът ще бъде с 8 цента по-скъп

На 28 юни правителството реши да върне изцяло данъка върху потреблението на гориво и да коригира схемата за предоставяне на субсидии за електроенергия.

Подробностите за новата програма бяха обявени от министъра на финансите Макис Керавнос.

Ще се изплащат субсидии за електроенергия на уязвими домакинства и фермери, които използват помпи за напояване на посеви. Уязвимите групи са лица с гарантиран минимален доход (ГМДД), инвалиди, самотни родители, многодетни семейства и безработни.

В същото време данъкът върху разхода на гориво ще бъде възстановен изцяло. Това означава поскъпване с 0,08 евро на литър за бензина 95 и 98 октана и с 0,06 цента за дизеловото гориво.

Собствениците на бензиностанции оценяват негативно това решение на властите. Те посочват, че това ще принуди още повече шофьори да ходят на бензиностанции в окупираните територии. Там бензинът и дизеловото гориво са по-евтини, а през 2022 г. кипърските гърци са заредили в квазидържавата гориво за 180 млн. евро.

Председателят на Кипърската асоциация на потребителите Мариос Друшиотис смята, че държавата трябва не само да търси как да намали разходите си, но и как да разпредели печалбата от данъци и такси. Друшиотис посочи, че производителите на възобновяема енергия все още правят супер печалби, печелейки 0,2-0,22 евро на kW. Докато според експерта те трябва да печелят 0,06-0,08 евро на kW. Трябва да има задълбочено разследване защо се случва това.

Освен това държавата ще получи 75 млн. евро от възстановяването на данъка върху разхода на гориво. „Тези средства трябва да бъдат преразпределени към потребителите, за да се намалят текущите прекомерни разходи за енергия. Престъпно е разходите за спекулации да се прехвърлят върху потребителите“, казва Друшиотис.

Мариос Чакис, генерален секретар на Кипърската търговско-промишлена камара, смята, че възстановяването на данъка върху горивата е логично предвид спада на цените на петрола. Според него отделите по труда и социалната защита трябва да разработят целеви мерки за подкрепа за най-засегнатите слоеве от населението.

Новата програма за субсидиране ще струва на бюджета 2,5 милиона евро и ще важи до края на септември.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*