Кипър: Нашествие на медузи

Ако вече сте открили плувния сезон, тогава внимавайте в морето. Във водата край бреговете на Лимасол и Фамагуста е забелязано нашествие на медузи. Ако човек влезе в контакт с тях, може да пострада.

Това са същите медузи, които преди това бяха наблюдавани край югоизточния бряг на Кипър, между Ларнака и Василико. Става дума за Rhopilema nomadica. Този вид е ендемичен за Червено море. За първи път навлиза в Средиземно море през Суецкия канал през 70-те години. От 80-те години на миналия век е регистрирано рязко увеличение на броя на индивидите.

Медузите имат тяло във формата на полусфера, чийто диаметър може да достигне един метър. В долната част на тялото медузата има осем пипала, които съдържат милиони нематоцисти. Когато влязат в контакт с чуждо тяло, те освобождават малки игли, с които разпръскват отрова. Цветът на медузите често е млечен със син оттенък.

Нашествието на медузи е временно явление. Очаква се те да бъдат изнесени в открито море при промяна на посоката на морските течения.

Департаментът призовава обществеността да бъде внимателна на плажа и да избягва да докосва медузи, независимо дали са в морето или изхвърлени на брега.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*