Кипърските преговарящи ще се срещнат отново в сряда

Двамата главни преговарящи в Кипър се срещнаха в понеделник в сянката на резултата от изборите в Турция и ще се съберат отново в сряда, каза официален източник.

Кипърският гръцки преговарящ Андреас Мавроянис и  кипърският му турски колега Йоздил Нами ще положат основите на следващата среща между двамата лидери на разделения остров, която е предвидена за 17 юни.

Това е следващата стъпка във възобновените миналия месец мирни преговори за Кипър с посредничеството на ООН между президента Никос Анастасиадис и новоизбраният умерен лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ след седеммесечна задънена улица.

Безизходицата беше предизвикана от провокация на Турция, която изпрати сеизмичен кораб за проучване на нефт и газ в рамките изключителната икономическа зона на Кипър(ИИЗ).

Никозия “внимателно” и “отблизо” наблюдават развитието в Турция сега, когато управляващата ПСР на Реджеп Тайип Ердоган загуби своето мнозинство в парламента и са възможни нови избори.

Турция, която все още заема северната част на Кипър, след нахлуването през лятото на 1974 г., е ангажирана с подкрепа на нов кръг от мирни преговори, но новото положение след изборите поставя това под въпрос.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*