Кипърската полиция в повишена готовност

Полицията в Кипър е в повишена готовност след последните терористични атаки в Париж и последвалите нападения в Белгия. Разузнавателните служби на Кипър (KYP) са особено предпазливи по отношение на граничните пунктове около острова.

Министърът на правосъдието Йонас Николау проведе поредица от срещи на високо равнище в четвъртък. Още разговори лице в лице също се очаква да се проведат днес с други служители на KYP и полицейски. По-рано тази седмица, Кипърската полиция е получила сигнал от Европол за опасения, че предполагаеми джихадисти могат да влязат в свободните зони на Кипър през окупираната от Турция северна част на острова.

Кипърската турска страна има фериботна връзка със Сирия, която свързва пристанището Латакия с окупирания град Фамагуста. Известни са случаи на ислямски екстремисти да пътуват до страни като Сирия и Йемен за обучение.

Полицията тази седмица нареди да се извършват по-строги проверки на чужди граждани, опитващи се да преминат от север в южната част на острова. Интерпол вече издаде предупреждение за всички страни по света и назова имена на потенциални заподозрени в тероризъм, които също са били вкарани в  стоп-списък в Кипър.

Тази седмица трима души бяха задържани след опит да напуснат острова през летище Пафос с фалшиви паспорти. Все още предстои полицията да установява дали заподозрените са по някакъв начин свързани с терористичната мрежа.

Източник от KYP наскоро каза за вестник „Филелефтерос“, че някои ислямски бунтовници са купували пикапи от Кипър по-рано, откарвайки ги към Сирия през северната окупирана част на острова. Превозните средства се използват след това за военни цели.

PhN

5 Comments

  1. На 17 срещу 18март бяхме бити и арестувани от кипърска полиция аз съм на 63 год.жена ми е на 57 ние бяхме бити в дома където живеем а след това в полицията където ни задържаха за 12 ч и това е без никаква причина просто разбиха вратата и нахлуха около 10 полицая а долу имаше още толкова все едно обезвреждат капацтет от рода на БинЛаден сега се опитват да обвинят най малкия ни син като измислят какво ли не ако все още някой му е останала капка съвест да помогне българското посолство не прави нищо.пафос Йордан николов гюров

  2. Рs на въпроса ни какво искат последва луда агресия никой не ти обяснява причината за този полицейски терор сега го публикувам не знаем утре дали ще сме свободни или живи не се шегувам жена ми е Бойка владимирова чобанова силно се надявам че на някой му пука….

    • Пропуснах да кажа че ни обвиняват едва ли не за побой над предполага се добре тренирани пазители на реда и това го доживях при положение че бяха доста голяма група…

  3. Искам някой да ни помогне това да стане достояние на по широк кръг от хора защото ние сме дошли да работим за тази страна а не да ни малтретират като хора втора ръка..

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*