Истински повод за оптимизъм – без “визи” за преминаване към Северен Кипър

Като жест на добра воля от лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, той е казал пред президента Анастасиадис днес, че кипърските гърци вече не ще трябва да попълват “виза” да преминат към отцепилата се севернокипърска част.

Мярката за изграждане на доверие влиза в сила от полунощ. Това съобщи и държавната телевизия от летището в Никозия,  държано от ООН,  където двамата лидери проведоха разговори.

По-рано днес, след прекъсване от осем месеца, стартира нов кръг от преговори с посредничеството на ООН за Кипър, целящи да съберат разделения остров.

И оптимизъм бе навсякъде наоколо, както казаха вътрешни служители, тъй като за първи път от години двете преговарящи страни имат еднаква крайна цел, която е обединението на Кипър под федерална вместо кон-федерална структура.

“Ние сме по-големи оптимисти сега, когато двамата лидери изглежда говорят на същия език за крайната цел, която е федерация, а не конфедерация както турската страна предлагаше дълго време”, каза запознат с процеса на преговорите.

“Времето ще покаже, разбира се, има повече играчи, които участват в тази игра, тя е не само на двамата лидери на общността … Първата срещата в петък(днес) ще продължи само за няколко часа, достатъчно, за да се договори реда и условията на разговорите, както и честотата, програмата и т.н. “, добави източникът, пожелал да остане анонимен.

Анастасиадис и новоизбраният умерен лидер на кипърските турци Акънджъ се срещаха под егидата на специалния пратеник на Еспен Барт Ейде днес сутринта.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*