Жена ръководи кюрдите срещу джихадистите в Кобане

Източник: ЕПА/БГНЕС

Жена командва кюрдските бойци в битката им срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), които са на път да превземат сирийския кюрдски град Кобане на границата с Турция, съобщиха неправителствена организация и местни активисти.

„Майса Абдо, известна с партизанското си име Нарин Африн, оглавява Народните отряди за отбрана (НОО) в Кобане заедно с Махмуд Барходан“, заяви за АФП директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. Тези отряди от 16 септември насам отблъскват мащабния щурм срещу Кобане, предприет от „Ислямска държава“.

Както е прието сред кюрдските бойци, Майса се сражава под прякор – използва името на родния си регион Африн, крепост на кюрдите, разположена също като Кобане в северната провинция Алепо.

„Познатите ѝ казват, че е образована, интелигентна, резервирана жена. Поддържа бойния дух в редиците, следи отблизо проблемите на бойците“, посочва пред АФП Мустефа Ебди, кюрдски активист от Кобане.

40-годишната Майса Абдо се сражава рамо до рамо с Махмуд Барходан (на кюрдски – „Махмуд Партизанина“).

Женското присъствие в кюрдските сили не е нещо ново. Въстаниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), вдигнали се на оръжие в Турция през 1984 г., за да създадат независима кюрдска държава, а преди две години започнали мирни преговори с Анкара, отдавна приемат в редиците си жени.

През 90-те години на XX век техните сестри по оръжие добиха световна известност със самоубийствените си операции.

На 5 октомври една от тях – Дилар Генксемис, представена от нейното движение с бойния ѝ прякор Арин Миркан, извърши саможертва и уби „десетки“ джихадисти в покрайнините на Кобане. Това бе първото съобщение за кюрдска жена камикадзе от началото на гражданската война в Сирия през март 2011 г.

НОО – основната сила на кюрдското опълчение в Сирия, са въоръженото крило на „Демократичен съюз“, най-значителната кюрдска политическа партия в Сирия. Тази светска партия със социалистически уклон, успяла след избухването на войната в Сирия да създаде в кюрдските зони система за самоуправление въз основа на местните съвети, дава начало на може би първия сравнително успешен демократичен експеримент в страната, управлявана близо половин век от автократичен режим. Жените са близо 40 на сто от състава на тези съвети.

От своя страна ИД проповядва крайна версия на исляма и провъзгласи в контролираните от джихадистите сирийски и иракски територии халифат – мюсюлманска монархична система, изчезнала преди столетие. Групировката с лека ръка обезглавява, убива с камъни, дори разпъва на кръст онези, които смята за свои врагове.

Източник: БТА

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*