Днес Кипър празнува Деня на независимостта

Днес, 1 октомври, Република Кипър традиционно отбелязва своя Ден на независимостта.

През 1960 година Кипър получава дългоочакваната независимост и става суверенна държава. Страната отбелязва този празник с големи тържества. На този ден семействата се събират заедно, канят се гости. Традиционно се провежда от 11 часа сутринта местно време и голям военен парад в Никозия.

16 Авг. 1960: Точно в полунощ, Кипър получава своята независимост от Великобритания, след почти един век на управление от Британската империя и векове на чуждо управление, включително отоманско, византийско, римско, гръцко, египетско, персийско, асирийско и финикийско. Великобритания едностранно анексира острова през 1904.

Независимостта на Кипър е потвърдена в Споразумението от Цюрих и Лондон между Обединеното кралство, Гърция и Турция.

Британският управител, сър Хю Фут, прочита прокламация от името на Великобритания. Пред  Камарата на представителите в Никозия, столицата на Кипър, предаването на острова на неговите граждани е отбелязано със салт от 21-пистолетни изстрела. Великобритания запазва две суверенни зони, военните бази Акротири и Декелия.

Встъпвайки в длъжност на 16 август 1960 г., денят, в който съюз знамето на Британската империя е окончателно свалено в Никозия, архиепископ Макариос се стреми да води умерена центристка политика на необвързаност, установяване на добри отношения както и Гърция, така и с Турция и да издигне авторитета на страната като стабилен член на Движението на необвързаните (NAM).
“Ролята на Кипър винаги е била обединяваща”, заявява в деня на независимостта на архиепископ Maкариос III, кипърският президент и лидер на гръцката общност на острова,. “Нашият остров не е спирал да изпраща послание във всички посоки за преодоляване на контрастите и да представлява връзка и обединителен фактор в тази невралгична зона на света.”

Мъдростта на думите му, която днешните политици трябва да следват още не е изгубила своята актуалност.

Честит празник, скъпи кипърски приятели!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*