Днес е Богоявление

Велик водосвет ще бъде отслужен от 10:00 в църквата “Агиа Триада” в Паралимни

 

Днес честваме Богоявление – един от най-древните християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос.

След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова деня се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се “Мръсни дни”, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

Днес най-смелите се хвърлят за кръста в студените води.

Велик водосвет ще бъде отслужен от 10:00 в църквата “Агиа Триада”, Паралимни (мястото, където миналата година бе хвърлен кръста). След водосвета ще бъде хвърлен и кръста във водите на плажа Агиа Триада.

Всички, които чувстват, че могат да се преборят за кръста, нека заповядат. Ще има и награда за онзи който пръв стигне до светия кръст, а именно кръста, който ще бъде хвърлен, икона специално направена за случая и скромна парична награда.

Имен ден имат Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара, Фотис, Теофан.

Честит празник на всички именници!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*