Българи от чужбина в писмо до Борисов и Кунева: Искаме МИР “Чужбина” и онлайн гласуване

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева, с копие до президента Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина, в което поставят искания, свързани както с агенцията, така и с правата им като гласоподаватели.

Чрез писмото подписалите го 40 българи настояват ръководството на ДАБЧ да бъде назначавано след публичен конкурс. Така те вероятно искат да избегнат нова ситуация, подобна на създалата се при злополучното назначение на приятелката на настоящия икономически министър Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Агенцията. Тя подаде оставка под натиска на общественото недоволство.

Българите в чужбина искат още ефективни наказания за виновните за създадените корупционни схеми при издаването на удостоверения за получаване на българско гражданство.

Те настояват още да имат възможност да гласуват онлай, както и да бъде създаден многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”.

Ето и текста на писмото им (с незначителни съкращения):

„Според данните на Института за изследване на населението към БАН над 1,6 милиона българи са напуснали България от началото на прехода, като над половин милион от тях са с висше образование. По повод на предсрочните парламентарни избори 2014 част от тези българи се обединиха в различни групи и сдружения, сред които АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; “Гласуване без граници”, “Искаме да гласуваме”, ДАНСwithmeGlobal, ДАНСwithme-BG, Избори в чужбина 2014 и Временни обществени съвети в чужбина (ВОС), с цел организация на повече избирателни секции и значително повишаване на избирателната активност в чужбина.

Пишем Ви като български граждани и представители на посочените групи и сдружения, защото съдбата на България никога не е спирала да ни вълнува и искаме да допринесем за установяването на трайни демократични процеси в страната..

Целта на нашето писмо е да се подобри дейността на ДАБЧ и тази държавна институция да стане ефективно работеща за обединението на българите в чужбина. Липсата на ясни държавни политики по отношение на българите в чужбина обезсмисля съществуването на агенцията в този й вид. Във връзка с това бихме искали следното:

1. Да се изготви и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на ДАБЧ (председател и зам. председател), чиито правила да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина. Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност – практика, която е останала от времената на ДС.

Даваме си сметка,че това искане е свързано с промени в Закона за администрацията, но каква би била ползата от закон, който генерира неефективна администрация? Правителството има властта и правомощията да промени законите в съответствие с новата конюнктура и ние в ролята си на избиратели, очакваме тези промени.

Настояваме новото ръководство на ДАБЧ да бъде избрано след открит и публичен конкурс, като всеки кандидат се задължи да представи ясна концепция за работата на Агенцията.

2. По време на правителството на Пламен Орешарски в ДАБЧ започна проверка, която да установи как се издават удостоверенията за получаване на българско гражданство. Резултатите, оповестени след нея, бяха, че липсва правилник, който да се спазва, което е довело до създаване на корупционни схеми и уронване имиджа на агенцията.

Бившият вицепремиер Илиана Цанова нарече случващото се там “корупция в размер на десетки милиони евро”, а доайенът на българската емиграция в САЩ д-р Иван Гаджев, при награждаването му с най-високото отличие на Министерството на външните работи “Златна лаврова клонка”, нарече ДАБЧ агенция за «продажба на българско поданство и паспорти на небългарски лица».

Ние, българите в чужбина, следим много внимателно този случай и настояваме за ефективни наказания на виновните, независимо от мястото им в йерархията. Очакваме това да бъде своевременно оповестено в медиите. «Замитането под килима» на този случай би показало, че в България все още няма политическа воля за реална промяна. Тук ще припомним, че според Института за изследване на населението към БАН, причина за емиграцията е очакването на хората за “нормална държава”.

3. Последните избори в нашата съседка Румъния доказаха красноречиво, че ролята на живеещите в чужбина граждани ще става все по-значителна и решаваща. Във връзка с това е и третата точка в нашето писмо.

Очакваме Вашата подкрепа за искането ни за добавяне в Изборния закон, при предстоящата му промяна, на нови членове, а именно:

А. Гласуване онлайн за българите в чужбина

Б. Създаване на многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”

Положителният отклик на нашите искания ще покаже съпричастие към повдигнатите въпроси и проблеми. И ще съдействате за активно включване и участие на намиращите се зад граница сънародници в политическите процеси в България.

 OFFNews

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*