БНБ отне лиценза на КТБ

 

Банката влиза в производство по несъстоятелност. По-рано днес БНБ сезира прокуратурата за това, че КТБ сама е финансирала увеличаване на капитала си

БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на “Корпоративна търговска банка” АД, съобщи Централната банка (БНБ).

Управителният съвет на Българската народна банка e установил отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3,74 млрд.лв.

Съгласно чл. 36, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции, Българската народна банка (БНБ) задължително отнема издадения лиценз на банката поради неплатежоспособност, когато установи, че собственият й капитал е отрицателна величина, се посочва в съобщението.

От Централната банка посочват, че квесторите на КТБ са уведомили, че след датата на поставянето на банката под специален надзор, до 31 октомври включително, в КТБ са постъпили уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, и волеизявления за прихващане на задължения към банката с вземания към нея, придобити по договори за цесия.

Квесторите уведомяват, че към 31 октомврипрехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1,18 млрд. лв., а волеизявленията за прихващане са на стойност 779 млн. лв.

Дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият резултат на КТБ към 30 септември би се подобрил само с 161 млн.лв. в резултат на обезценки, които биха били освободени по погасени изцяло или частично задължения към банката. В резултат собственият капитал на КТБ би останал отрицателна величина.

КТБ е финансирала сама себе си

По-рано днес БНБ отне на КТБ разрешение за увеличаване на собствения капитал с 35 млн. евро. Въпросните средства са предоставени на банката под формата на заем от “Технологичен център – Институт по микроелектроника” (ТЦ-ИМЕ) АД.

Според данните на БНБ банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка.

От БНБ подробно описват механизма, по който е станало това и съобщават, че докладът им е изпратен в Прокуратурата.

КТБ е предоставяла кредити на различни фирми, които пък са превеждали усвоените средства на “Бромак” ЕООД на Цветан Василев, посочват от БНБ. Впоследствие през още транзакции парите са стигнали до сметката на ТЦ-ИМЕ в КТБ, който с тях е финансирал увеличаването на капитала на банката.

Съгласно европейския регламент едно от условията към капиталовите инструменти, признавани за капитал от втори ред, каквито са средствата от ТЦ-ИМЕ, е предоставянето на заема да не е финансирано нито пряко, нито непряко от банката. 35-те млн. евро са извадени от капитала на банката.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*