Бензинът в Кипър ще поскъпне от първи април

Президентът Никос Христодулидес предупреди на 7 март за значително покачване на цените на горивата в края на месеца. Според прогнозите увеличението ще е от 0,083 до 0,13 евро за литър бензин или дизелово гориво.

Намаленият данък върху разхода на гориво приключва в края на март. В началото на април се въвежда нов зелен данък, който на практика ще доведе до поскъпване на още 5 центъра.

1 април е крайният срок за въвеждане на въглероден данък, както се изисква от плана за възстановяване и устойчивост. Времето тече, тъй като законопроектът беше внесен за обществено обсъждане само преди ден. Правителството и парламентът ще имат само десетина дни за преглед и одобрение.

Ако законопроектът бъде приет навреме, цените на горивата ще започнат бързо да растат, за което вече алармират собственици на бензиностанции. Едва ли обаче тази година цените ще счупят рекорда от юли 2022 г., когато достигнаха пик от 1,83 евро за литър за 95 октанов бензин и 1,99 евро за дизел.

Жителите ще видят нови рекордни цени през следващите няколко години, тъй като зеленият данък се увеличава ежегодно, от 5 цента тази година до 7 цента на литър през 2025 г. и 10 цента през 2026 г. До 2033 г. завишението ще достигне 25 цента, които ще се облагат с ДДС.

Въглероден данък съгласно същия законопроект ще бъде наложен и на производителите на горива и замърсяващите индустрии.

Междувременно министърът на финансите Макис Керавнос се опита да отговори на критиките от политически партии и организации за защита на потребителите. Той каза, че въглеродният данък ще бъде “много малък”, но ползите за хората ще бъдат огромни. „Ще бъдат само няколко цента, които ще бъдат върнати по различни начини на домакинствата, бизнеса и общността като цяло чрез компенсаторни мерки“, каза Керавнос. – Така например данъкът върху горивата ще донесе общ приход на държавата в размер на 52 милиона евро: 19 милиона евро от бизнеса и 33 милиона евро от домакинствата. Но всички пари ще бъдат върнати на жителите и бизнеса по различни начини.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*