Белгия от днес в тридневен траур

Днес в района на атентатите са движат само полиция и журналисти

Холандия спешно свиква Съвета на ЕС на 24 март заради атентатите в Брюксел

От днес Белгия е в тридневен траур след кървавите атентати вчера, при които след серия мощни взривове на международното летище в Брюксел и в метростанция “Малбек” загинаха 31 души, а 250 бяха ранени, като тази бройка непрекъснато се променя. „Ислямска държава“ пое отговорност за терора.

vri1

В момента в сила е четвърта, най-високата степен на тревога.

Повечето метро станции и гари в Брюксел днес са отворили врати. Остават затворени тези в района на взривовете.

От Външно министерство припомнят, че сред жертвите няма българи.

Снощи десетки сънародници потърсиха помощ, която българските власти предложиха на всички, които не са успели да напуснат страната и няма къде да пренощуват.

През цялата нощ хиляди се тълпяха пред булевард „Анспах“ в Брюксел на мълчаливо бдение в памет на загиналите:

655-402-briuksel-teror“Пред лицето на заплахата ще продължим твърдо, спокойно и с достойнство”, беше категоричен кралят на Белгия Филип, който заедно със семейството си вчера също беше евакуиран от двореца.

“Терористичните групировки продължават да планират в близко време нападения в Европа, като вземат за мишени спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспортна инфраструктура”, обявиха пък от Държавния департамент на САЩ.

Според електронното издание на “Уолстрийт джърнъл” атентатите вчера са били изместени за по-ранна дата, заради ареста на Абдеслам, който беше арестуван преди дни. Той е сочен като единственият жив терорист от атенатите в Париж в края на миналата година.

vri35

Според публикацията обаче “американски представители заявиха, че ако белгийските власти не са били арестувани Абдеслам, терористичните атаки в Брюксел са щели да доведат до по-голям брой жертви.”

В медиите пък беше разпространена снимка и на третият от предполагаемите атентатори в Брюксел, който все още се издирва.

Снощи се намери и свидетел, таксиметров шофьор, който откарал до летището терористите и разпознал ги от излъчваните кадри от охранителните камери. Горещата следа доведе полицията до адрес на терористите, където са открити боеприпаси, експлозиви и готово взривно устройство.

proxyДвамата атентатори камикадзе, които се взривиха на летището в Брюксел вчера сутринта, са братята Халид и Брахим ел Бакрауи. Те са жители на Брюксел, известни на полицията за престъпления, съобщава белгийската телевизия Ер Те Бе Еф, цитирана от световните агенции.
Халид, под фалшиво име, е наел апартамент в квартала Форе на Брюксел. Жилището се намирало на улица “Дрис”, където на 15 март е имало престрелка с полицията, а после в апартамента били намерени следи от Салах Абдеслам, благодарение на които той беше арестуван миналия петък в Брюксел, посочва белгийската медия, цитирана от ТАСС.

От вчера анализатори коментират атентата, ударил сърцето на Европа. Краят на обединена Европа ли е вчерашния акт? Да очакваме ли настъпването на неофашистки организации, които вече действат организирано на територията на Скандинавските страни? Какво прави ЕС за опазване на своите граждани? Поединично всяка страна ли ще се пази и спасява! Хиляди въпроси, на които сегашните стратези на Европа без граници трябва да намерят отговор и да вземат адекватни решения.

655-402-belgiiaПреди четири-пет месеца цяла Европа беше Париж, днес заявяват, че са Брюксел, утре коя страна е наред?

Трагичен, черен ден за Европа и демокрацията! Световните лидери, депутати и обществени личности изказаха съболезнование на близките на жертвите.

Българските медии съобщават, че при атентатите няма пострадали български граждани.

Кипърските медии съобщават за двама кипърски граждани, които са били в Брюксел на мястото на атентатите. Жената е пострадала леко при атентата на летището и е отведена в болница, без опасност за живота. Веднага е посетена от официален представител на Кипър в Брюксел. Мъжът е бил на метрото Милбек, когато е гръмнала бомбата, но нямал нужда от лекарска намеса.

От вчера от Кипър всички директни полети за Брюксел са отменени, заяви представител на Хермес летища. Въведени са строги мерки за контрол на пътници и багажи на двете летища в Ларнака и Пафос. Ако ви предстои пътуване в близките дни, добре е да вземете предвид тези мерки и да сте доста по-рано на летището преди полета ви.

Пътниците, които имат билети за Брюксел, трябва да се свържат с офисите, от които са закупили билетите за повече информация.

Десетки обществени сгради и символи на различни страни светнаха снощи в цветовете на Белгия в знак на съпричастност.

vri9

vri26

vri31

vri39

По материали на VESTI.bg, БТА и кипърските медии

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*