Акънджъ в Ню Йорк за среща с Бан

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ отлетя във вторник сутринта за Ню Йорк, където ще се срещне с Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в четвъртък.

Акънджъ е придружава от кипърския турски преговарящ Йоздил Нами и други помощници.

Очаква се лидерът ан кипърските турци да се завърне в Кипър на 7 юни.

Следващата му среща с президента Никос Анастасиадис ще се съсредоточи върху съществени въпроси, според външен министър Йоанис Касулидис. Той каза, че въпросите, които ще бъдат обсъждани, включват управлението на страната и аспекти на собствеността. След това лидерите ще обсъждат територията и сигурността, каза той.

Техните преговарящите, Нами и Андреас Мавроянис са посочили точките, по които има съгласие, по-които има малки различия и където те са големи, добави той.

“Тази оценка ще бъде преложена на лидерите на двете общности, които ще обсъдят всички въпроси и ще дадат насоки на преговарящите за това как да се процедира,” каза той.

Запитан за отваряне Фамагуста като една от мерките за укрепване на доверието, той заяви, че това ще бъде обсъдено на етап, когато то може да доведе до видими резултати.

За сега за укрепване на доверието ще се предприеме отваряне на повече пропускателни пунктове и това е основният фокус. Той каза, че предложените пропускателните пунктове на Дериния и Лефка ще бъдат отворени веднага след като двете страни завършат техническата подготовка като определяне на пътищата в двете области.

Но лидерите са изразили политическата воля да се отворят повече пропускателни пунктове, каза Касулидис.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*