Кипър: Активисти блокират законопроект за “разпродажба“ на плажовете

Aктивисти се събраха на демонстрация пред парламента, за да настояват за отмяна на планираното гласуване на проектозакон, който, предупреждават те, може да отвори вратите за приватизация на общите блага и превърне всяка природна среда в частна собственост

Група, наричаща себе си Инициатива за Защита на Природата по  Крайбрежието връчи протестна декларация с над 4000 подписа на парламента и се срещна с депутати, за да ги убеди да погледнат по-отблизо в законопроекта, както и два други елемента на законодателството за тръбопровода.

Около 300 души се събраха пред парламента за да протестират и полицията е отцепила района, за всеки случай. Парламентът е бил готов да гласува изменения в закона за гората (предоставяне на държавни гори), които целят да се намали необходимото разстояние разрешено за отдаване под наем или предоставяне на разположение на крайбрежната земя от 500 до 100 метра от морето. След като това разстояние до защитената плажна ивица се намалява, твърдят активистите, ще стане възможно кабинетът да го отдават под наем  “в полза на обществото.” Според групата, регламентите, осуетени за момента, са първите от трите законопроекта, които правителството ще използва за да настоява за присвояване и приватизацията на гори, плажове, бреговата линия, морето.

“Изглежда, че правителството иска да продаде всичко, за да се измъкне от икономическата бъркотия … за която са виновни банките, а не  хората”, каза Мария Хаджимихаел, говорител на кампанията. Един от най-добрите лозунги на групата, заявява: “Ние отказваме да приемем социализацията на загубите и приватизация на печалбите, нашите общи блага не са за продажба!”

Техните искания са: опазване на природната брегова линия и обществените плажове; гарантирането на отворен, свободен и публичен достъп до бреговата ивица и плажове; и прилагане на европейското и националното законодателство, позволяващо защита на бреговата линия и осигуряване на открити и прозрачни обществени консултации. Това, казват те, ще създаде възможност за супер бърза процедура за започване на развитието на бреговата ивица, отричаща изискването за всички оценки на въздействието върху околната среда преди придобиване на съответните разрешителни.

СМ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*