Акел стартира кампания „Жилище за всички“

В отговор на това, което нарече отчайваща ситуация, Акел стартира в сряда кампания „Жилище за всички“, която включва създаването на единна жилищна агенция.

„Нашата цел чрез тази кампания е да представим убедителния аргумент, че съществуват осъществими и достъпни решения, които могат да бъдат приложени, стига да има политическа воля“, каза лидерът на партията Стефанос Стефану.

Трудната жилищна ситуация се изостря от нарастващите лихвени проценти, рязко нарастващите наеми и трудностите при осигуряването на заеми.

В момента съществуват много държавни служби, но те не са достатъчно координирани или централизирани.

Стефану посочи агенции като Кипърската организация за земеустройство (Κoag) като обещаващи, но не постигащи пълния си потенциал в този случай, защото няма достатъчно персонал.

Той също така обвини предишното правителство, че не е имало солидна жилищна политика сред приоритетите си.

Що се отнася до разходите, Стефану каза, че всяка държавна социална политика има цена, но твърди, че цената на бездействието сега ще бъде по-висока.

Освен това той посочи пропастта между лихвите и лихвите по депозитите в банките като голямо предизвикателство за мнозина. Стефану подчерта, че други страни, по-специално Испания, са се опитали да обложат големите печалби, реализирани от банките – данък, който отива към социални програми.

Cyprus Mail наскоро съобщи, че наемите са се повишили с 50% в някои райони – не само в Лимасол, където проблемът е най-остър. От няколко години някои студенти в Никозия вече наемат по-евтини апартаменти на север.

Експерти и анализатори от сектора многократно са заявявали, че факторите, които тласкат цените на жилищата и наемите, вероятно ще се запазят и в близко бъдеще.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*