DISY предлагат закон, който ще забрани покриването на лицето по време на демонстрации

Опозиционната партия Disy ще внесе законопроект, с който се стреми да забрани покриването на лицата по време на демонстрации и големи събирания, като твърди, че „разрушителните елементи“ проникват в такива събития, като остават анонимни, съобщава Cyprus Mail.

Депутатът от Disy, Никос Торнаритис заяви в сряда, че покриването на лицата по време на демонстрация трябва да се разглежда като криминално престъпление, наказуемо с до две години затвор и/или глоба от 4000 евро. Само с такива мерки ще може да се защити правото на мирна демонстрация или митинг.

Освен това той твърди, че законопроектът, ако бъде гласуван в парламента, ще хармонизира законите на Кипър с решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), което прави държавата отговорна да гарантира, че мирните демонстрации не са възпрепятствани от „разрушителни елементи“.

Законопроектът предвижда да се обявява за престъпление, ако човек присъства на такива събирания и целенасочено променя външния си вид, за да скрие самоличността си.

Торнаритис каза, че такъв закон ще гарантира, че „няколко души с качулки вече няма да могат да причиняват инциденти като тези, които опозориха Републиката“, намеквайки за скорошните расистки атаки в Пафос и Лимасол .

Депутатът от Disy каза още, че пленарното заседание ще разгледа предложението в четвъртък, след което то ще отиде в правните служби за преглед.

На въпрос дали предложението ще обхване и спортните стадиони, Торнаритис каза, че секторът вече е регулиран от строго законодателство.

Що се отнася до това дали има забрана за носене на воали, Торнаритис каза, че предложението им няма връзка с правото на човек да изразява мирно религиозните си убеждения.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*