Citigroup и PWC – първите консултанти за приватизацията на CYTA

Citigroup е избран от комисията за приватизация на Кипър, за да ръководи процеса на приватизацията на телекоминикационната компания CYTA.

Според същите източници процедурата привлече всички най-известните имена в областта на сливанията и придобивания (M & A), като UBS, JP Morgan, Мерил Линч, HSBC, Nomura и Barclays Capital.

Пред CNA експерти в M & A казаха, че привличането на такива глобални имена се счита за голям успех за целия процес.

Citigroup ще има водеща роля в процеса, който се очаква да бъде завършен до края на годината с окончателния акт за покупко-продажба на държавния доставчик на телекомуникационни услуги, в рамките на задълженията, поети от Кипър към неговите кредитори (МВФ, ЕК , ЕЦБ).

Citigroup ще бъде подпомагана от одиторската фирма PWC, която ще извърши проучване за надлежна проверка, която представлява оценка на организацията, нейната структура и нейното положение и напредък.

Консултантите, които ще извършат процеса ще бъдат четири, Citigroup като финансов консултант, PWC като одитор, правен съветник и консултант по технически въпроси. Останалите двама съветници се очаква да бъде избрани в най-кратък срок.

Ролята на финансовия съветник е от голямо значение, тъй като според експерти това увеличава шансовете за успех на процеса, тъй като престижа и тежестта на финансовия съветник са пряко свързани с качеството и силата на потенциалните инвеститори.

“Изборът на такъв голям и квалифициран посредник,” казаха същите кръгове пред CNA, “гарантира, че целият процес ще се проведе по възможно най-добрия и най-мъдрия начин, който създава добри условия за привличане на сериозни стратегически инвеститори.”

Приватизацията на CYTA ще започне с избора на четиримата консултанти и ще бъде последван от превръщането на дружеството от държавно предприятие в частна корпорация с държавата като единствен акционер и накрая обявяването на обществената поръчка.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*