AIK прекрати електрозахранването на хиляди нередовни клиенти през тази година

Отива си още една трудна година, белязана от Ковид мерки, инфлация, поскъпване, масово обедняване навсякъде по света.

В Кипър повече от десет хиляди души през 2022 г. останаха без електрозахранване заради дългове за електроенергия. Междувременно стана известно, че служителите на AIK са отменили стачката и в близко бъдеще няма да има обявени прекъсвания.

По време на обсъждането на държавния бюджет за 2023 г. депутатът Сотирис Йоанну каза : от януари до края на юни Кипърската електрическа компания спря електричеството на 5200 домакинства и предприятия. Сред останалите без ток потребители са представители на уязвими групи от населението, чийто среден дълг не надвишава 290 евро.

Приблизително същият брой домакинства и компании бяха прекъснати от електрозахранването през втората половина на годината, добави Кристина Пападопулу, говорител на Кипърската електрическа компания. Тя обясни, че решението за спиране на тока се взема, когато просрочените суми достигнат критични нива.

За улеснение, компанията дава възможност на потребителите да изплатят дълга си на вноски. AIK също така винаги предупреждава потребителите за задълженията и възможни прекъсвания.

На въпрос дали има специално отношение към представителите на уязвимите групи от населението, Пападопулу отговори, че тези категории потребители получават специална отстъпка. Ако обаче не сключат споразумение за създаване на индивидуален график за плащане, AIK изключва електричеството им на общо основание.

Броят на клиентите на AIK надхвърля 600 хиляди. Прекъсванията на захранването се обработват автоматично от системата. Общият дълг на домакинствата и предприятията е 100-150 млн. евро. От администрацията на фирмата обещаха да подходят деликатно и да не гасят лампите на длъжниците по коледните празници.

Служителите на AIK отмениха предварително обявената стачка. Това означава, че в близко бъдеще няма да има прекъсвания. Синдикатите промениха плановете си благодарение на намесата на министъра на труда Кириакос Кушос.

На извънредна среща със синдикатите вечерта на 13 декември, Кушос обеща да организира разговори между работниците, министъра на енергетиката и министъра на финансите през следващата седмица. Бордът на директорите на AIK приветства това развитие. Ръководството на компанията подчертава, че решението на синдиката да отмени стачката „е проява на отговорност в този труден период“.

По-рано през деня няколко организации изразиха опасения относно възможни прекъсвания на електрозахранването в регионите Никозия, Ларнака и Фамагуста. Федерацията на работодателите и индустриалците призова профсъюзите да спрат планираната стачка и да използват законови процедури за разрешаване на спорове.

„Държавата трябва да поеме отговорност за предприятия, служители и граждани, които отново са заложници на малка група работници“, казаха от федерацията. Според тях за това, че ситуацията е стигнала до задънена улица, еднаква вина имат и държавата, и служителите на компанията.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.