8% от децата в училищна възраст показват признаци на интернет пристрастяване

Официалнo проучване сред 3000 ученици от средните училища показва, че 13,6 на сто са били жертви на кибер тормоз, 8.3 на сто са хулигани и 8 на сто са показали признаци на интернет пристрастяване, чуха депутати във вторник.

Данните са представени от парламентарната Комисия за правата на човека като част от текущия си дебат за закрила на детето и интернет.

Един депутат каза, че дори има случай на деца, които са станали толкова социално изолирани, че съдът да постанови задължителна хоспитализация в за психиатрично лечение.

Изследването също така подчерта необходимостта от цялостна национална стратегия за използване на интернет сред непълнолетни и ги защитава от кибер тормоз, интернет хищници и сексуално насилие като цяло.

Рула Maвроникола заместник-председател на ЕДЕК каза след срещата, че представител от министерството на образованието им е казал, че е в ход обучение на учителите, за да помогне на педагозите да идентифицират децата, които са били изложени на риск или тези, които показват признаци на някаква злоупотреба.

Тя каза още на срещата, че сътрудничеството на полицията с учителите не е толкова добро, колкото би могло да бъде, особено в областта на семейното право.

Според информация, дадена по време на срещата, през 2013 г. е имало 23 съобщения за случаи на детска порнография, а досега тази година, 83. Mавроникола подчерта неотложната необходимост от национална комисия за интернет сигурност и координация за справяне с тормоза, сексуалната експлоатация или насилие.

Стела Кириаку от ДИСИ заяви, че ролята на възрастните в защита на децата си от Интернет заплахи трябва да бъде приоритет.

“Все още има много работа да се свърши, за да информират и да се изостри чувствителността на родителите”, заяви тя. “Много родители качват снимки на децата си в сайтове за социални контакти, въпреки многократните призиви от страна на полицията това да не се прави.”

Не е необходимо интернет да бъде демонизиран, но е необходимо хората да разбират на рисковете за децата, допълни тя.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*