5 г. затвор и 2000 лв. глоба за укриване на осигуровки в България

Укриването на осигуровки се криминализира от 1 януари 2015 г. след промени в Наказателния кодекс, приети в края на миналата година.

Според текста в НК при укриване на задължителни осигурителни вноски за пенсия или здраве в големи размери (над 3000 лева) се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 2000 лева.

Когато укриването е направено с помощта на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е затвор от 1 до 6 г. и глоба до 5000 лева и лишаване на права.

Ако укритите осигуровки са в особено големи размери, т.е. над 12 000 лева, наказанието е затвор от 2 до 8 г. и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Ако до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд задължителните осигурителни вноски за пенсия или здраве се внесат с лихвите наказанието се намалява на до 2 г. затвор и 500 лв. глоба за осигуровки в големи размери и до 3 г. затвор и 1000 лв. глоба за осигуровки в особено големи размери.

Работниците или служителите няма да бъдат съдени нито за укриване на осигуровки, нито за подбудителство и помагачество, пише изрично в НК. Пред съда ще могат да бъдат изправяни само работодателите им.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*