41 000 заявления за гарантиран минимален доход

В края на септември ще излязат първите чекове

Подаването на документи за гарантиран минимален доход навлезе в последната си седмица. Крайният срок е 8 септември, като проверката на заявленията вече е започнала, според г-жа Мария Пиеридис. Според нейното изявление в края на септември първите хора ще получат своите чекове с помощ, като първи в листата са пенсионерите.

Днес, 1-ви септември е крайният срок за съществуващите получатели на държавни помощи, а 8-ми септември за пенсионери. Дългосрочно безработните и нископлатените хора нямат ограничение в срока за кандидатстване, като според техни прогнози тази категория заявители е възможно да достигнат бройката десет-петнадесет хиляди.

По старата система на подпомагане заявителите са били около 65 хиляди, казва г-жа Пиеридис. Срокът на тези заявления е изтекъл и в момента всеки ден хиляди нови заявители подават документи.

Това е нов проект и службите работят усилено, за да могат да се обработят навреме всички заявления. Разработена е нова компютърна система, която ускорява обработката, а с банките е постигнато споразумение за обмен на информация, свързана с кандидатите за помощи за гарантиран минимален доход.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*