4-дневна работна седмица иска Международната организация на труда

Международната организация на труда (МОТ) препоръча работната седмица да стане четиридневна, като по този начин се почива 3 вместо 2 дни.
В публикуваната на сайта им статия, озаглавена “5 добри причини да се работи 4 дни в седмицата”, Джон Мисинджър, ръководител в групата за условия на труда към МОТ, пише в труда си:
“Изучавам работните часове откакто се присъединих към МОТ през 2000 г. и никога не съм виждал нищо подобно – статия след статия хвалят ползите от намалената работна седмица. От водещи бизнесмени като съоснователя на Гугъл Лари Пейдж до мексиканския милиардер Карлос Слим – всички са на едно мнение.
Според мен идеята за намаляването на работната седмица най-накрая достигна критична маса. Но това не е нова идея – преминаването към по-кратка четиридневна работна седмица има много плюсове. Ето няколко от тях.”

1. Преработването е лошо за здравето.

Кардиоваскуларни болести, храносмилателни и репродуктивни проблеми, мускулно-скелетни смущения, хронични инфекции, психични проблеми, дори и по-високо ниво на смъртност.

2. По-кратката работна седмица ще създаде повече и по-добри работни места.
Докато някои хора работят твърде много, то други не работят достатъчно. Политики като немската курцарбайт предлагат намаляване не на работните места, а на работното време. Например вместо да уволните 20% от хората си, просто намалявате работното им време с 20% – от 5 на 4 работни дни. Когато в Корея работната седмица беше намалена от 44 на 40 часа, се забеляза увеличение на заетостта и на производителността.

OFFNews

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*