3 март в Кипър

За втора поредна година в Паралимни бе отелязан националния празник на България

На 29 февруари тази година се проведе официалното честване на официалния празник на Република България в Кипър. То беше организирано от българското училище “Народни будители” към Съюза на българитер в Кипър, българската православна общност в лицето на отец Станислав Симеонов и сдружението на българите от региона – Културна асоциация “Атанас Шабанов”.

За втора поредна година организаторите бяха поканили всички българи от целия остров за общобългарско честване на националния ни празник. Сред гостите имаше наши сънародници от почти всички краища на страната. Присъства и посланикът на република България в Кипър, негово превъзходителство Любомир Т. Тодоров. Гости бяха и представители на много кипърски институции, с които училището и българската общност в града успешно си сътрудничат от години.

В прогамата бяха включени празнична литургия и панихида за загиналите по време на Руско-турската война от 1877-78 година и в освободителните борби на България, отслужена от отец Станислав и румънския свещеник, отец Даниил, в голямата митрополитска църква “Св. Георги”. След службата последва тържествена част в официалната зала на Християнския културен център към митрополия Константия – Амохосту, подготвена от учителите и учениците от българското училище “Народни будители” към Съюза на българите в Кипър, и коктейл, осигурен от членовете на Културна асоциация “Атанас Шабанов”.  Учениците от училището бяха подготвили и изложба от мартеници, изработени от тях и техните учители и представиха и традицията за Баба Марта, което беше изключително интересно за кипърските гости.

Посланик Любомир Т. Тодоров поздрави гостите с настъпващия празник и пожела ние българите винаги да сме свързни и обединени, така както се казва в легендата за мартеницата, разказана от ученици. 

Организаторите споделят, че амбицията им е този общобългарски празник да се превърне в традиция и да се разраства занапред, за да имаме повече поводи да се обединяваме, а не да се разделяме!

Честит празник, сънародници!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*