25 ноември – ден на Св. Климент Охридски, СУ чества своя патронен празник

Православната църква почита днес паметта на свети Климент Охридски – български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Християните го смятат за един от светите седмочисленици. Имен ден празнуват Климент, Климентина.

Свети Климент, архиепископ Охридски eпървоучител на българския народ. Виден архиепископ, учител и книжовник, той е един от най-изявените ученици на братята Кирил и Методий.

Създател e на Охридската книжовна школа. Книжовното му дело е изключително голямо както по своя обем, така и по значение. Предполага се, че е автор на около 75 поучителни и похвални слова и на двете пространни жития на Кирил и Методий. Един от инициаторите и участниците в създаването на кирилицата (като по-опростен вариант на глаголицата). Съчиненията му получават широко разпространение във всички славянски страни.

На негово име е наречен Софийският университет – първото висше учебно заведение, открито в България след Освобождението.

su

Днес с тържествени прояви ще бъде отбелязан и патронният празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Честването започна в 8 ч., с празнична утреня и божествена света литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Алма матер отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

В 10:30 ч. Академическият съвет начело с ректора проф. Иван Илчев ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Академичното тържество в аулата ще започне в 11:00 часа. То ще бъде открито от бившия ректор на СУ проф. Иван Лалов, след което ректорът проф. Илчев ще поздрави академичната общност. Академично слово на тема “Просвещение и въображение” ще произнесе проф. д-р Димитър Денков, декан на Философския факултет.

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г., както и с връчване на годишните награди и стипендии на Софийския университет за постижения в различни области на науката.

Тържеството ще завърши с музикална програма на хорови състави към Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, лицей към Софийския университет.

Софийският университет “Св. Климент Охридски” е първото българско висше училище. Неговата история е въплъщение и продължение на многовековната културна и просветна традиция на българския народ.

Началото на организираната образователна система в България датира от втората половина на IX в. През епохата на Възраждането се ражда идеята за откриване на Висше училище. Той е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централното крило на сградата на СУ на стойност около 6 милиона златни лева е построено с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят фасадата ѝ.

Авторитетът на училището нараства и с това се утвърждава нуждата от културно-просветна мисия, която то да изпълнява в националното ни развитие след Освобождението през 1878 г.

На заседанието си от 8 декември 1888 г., отчитайки доброто начало на Висшия педагогически курс, Народното събрание взема решение и приема закон за преобразуването му във Висше училище. На 29 януари 1889 г. в присъствието на Иван Шишманов, представител на Министерство на просвещението, е избран първият ректор на висшето училище – Александър Теодоров-Балан измежду първите му седем преподаватели – т. нар. „нови седмочисленици“, сред които Любомир Милетич, Иван Георгов и Никола Михайловски. През 1904 г. е преименуван на университет.

Постепенно Софийският университет става един от авторитетните научни центрове на Балканите, напълно развит европейски тип университет. Днес Софийският университет “Св. Климент Охридски” е най-големият и престижен научноизследователски център в страната.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*