25 март, Ден на независимостта на Гърция

25 март е Националния празник на Гърция, извоювала своята независимост от турските поробители. Празникът се отбелязва тържествено и в Кипър

 

На 25 март Гърция отбелязва годишнина от въстанието срещу турските поробители през 1821 г. След дълги години на битки и дипломатически ходове, победи и поражения, то довежда накрая до война между Турция и Русия, до освобождаването на Гърция и създаването на независима гръцка държава.

Гърците са извоювали своята независимост през 1829 г., но за ден на независимостта и за свой национален празник са избрали 25 март 1821 г. (Благовещение). На тази дата Митрополитът на Патра Германос издига гръцкия флаг и този ден се смята за начало на борбата срещу турците, увенчала се с успех 8 години по-късно. На този ден в цялата страна се провеждат шествия и празнични тържества. Освен в Гърция, 25 март има масов характер и за гърците живеещи в САЩ и на остров Кипър.

С шествия и други мероприятия елинизма в цял свят почита Националната годишнина от 25 март 1821 г..

В Кипър фокуса на тържествата ще бъде Никозия с празнична литургия и парад, в който ще участват, студенти, ученици, скаути, клубове и организации.

Празнични шествия ще има във всички големи населени места на острова.

Ако ходите с авотомил на работа, имайте предвид, че от 9:00 сутринта на 25 март повечето от главните улици в градовете ще бъдат затворени за парада.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*