24 октомври – Международен ден на ООН

През 1947 година Общото събрание на Организацията на Обединените нации обявява 24 октомври, годишнината от влизането в сила на Хартата на Организацията на Обединените нации, като ден, който „ще бъде посветен за разясняване и популяризиране всред народите на света на целите и постиженията на Организацията на Обединените нации и за печелене на тяхната подкрепа“ за нейната работа.

През 1971 година Общото събрание на Организацията на Обединените нации приема резолюция, с която обявява деня на Обединените нации като международен празник и препоръча той да се чества като официален (национален) празник от всички държави членки на ООН.

 

Евангелос Венизелос: Денят на ООН белязан от брутални нарушения на международните закони от страна на Турция в Кипър

Greek Vice President of the government and Minister of Foreign Affairs Evangelos Venizelos visits Cyprus

Евангелос Венизелос, заместник министър-председател и министър на външните работи на Гърция заяви, че Анкара не признава суверенните права на държавите-членки на ООН, не се въздържат от “нападателни действия и заплахи в прилагането на сила”, не е “посветена на мирното разрешаване на различията” , и “не спазва международните закони”.

Венизелос посочени Кипър като действителен пример за поведението на Анкара.

Република Кипър е призната от всички страни-членки на ООН, с изключение на Турция, каза той, и все пак тази страна “40 години от нахлуването и окупацията на северната част на острова, продължава да нарушава брутално международното право”.

Гръцкият министър посочи последните дейности на турския проучвателен кораб Barbaros, които са определени като принадлежност и са част от ИИЗ на Република Кипър. “Това е поредното нарушение”, каза той, на морската Конвенция на ООН, в район, където Кипър има изключителното суверенно право да търси и експлоатира природни ресурси.

Гръцките медии побързаха да подчертаят факта, че почти всички изявления, направени от гръцкото правителство в Деня на ООН са фокусирани върху това, което те нарекоха “последните обидни действия” от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър “. Някои смятат това като “съзнателно избрано напомняне на ООН, че подобни обидни действия и нарушения са били упражнявани от Турция в Кипър в продължение на 40 години”.

Политическите анализатори отбелязват, че изявлението на Министерството на външните работи също може да се разглежда като реакция от вида как Атина тълкува „неутралното насърчаване” от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун към двете страни в Кипър, за да се върнат отново на масата за преговори, без преди това да осъди бруталното поведение на Турция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*