2022 – Как да оцелеем и може ли да пестим от всичко

Трета година светът живее в невероятен стрес и на първо място излиза въпросът как да оцелеем. От една страна трусовете с Ковид, от друга – инфлацията и рязкото поскъпване, което прави съществуването на милиони по света от трудно, по-трудно.

Можем ли да живеем по-евтино, без да се лишаваме драстично от основни и важни за бита и живота ни неща?

Трудна задача в Кипър, но с повече старание, все нещо може да се получи.

На 27 май правителството на Република Кипър реши да удължи периода на намалено ДДС върху електроенергията. Домакинствата ще продължат да плащат 9% вместо 19%, а жителите, принадлежащи към уязвимите категории, ще продължат да плащат 5%. Въпреки това, перифразирайки народната мъдрост, можем да кажем: разчитайте на правителството, но не правете грешки, т.е не се отпускайте много ?.

Как можем да намалим някои разходи?

Климатикът 

е истинският крал на консумацията на енергия. Но без това устройство в Кипър е просто невъзможно да оцелеем, особено през юли и август. Невъзможно е да не използваме климатика. Но има начин да се оптимизира неговата производителност и леко да се намали размера на сметката. През лятото настройте климатика на температура с десет градуса по-ниска от външната. Ако навън е + 36 ° C, тогава у дома може да настроите климатика на + 26 ° C.

Електрически бойлер

Той е другия рекордьор по консумация на електроенергия. Особено когато става дума за стари устройства, които не са сменяни от дълго време. През лятото изобщо можете да не го използвате, дори ако нямате слънчеви панели, тъй като слънцето загрява водата в резервоара до достатъчна температура.

Фурна

На трето място по консумация на енергия е фурната. За да намалите консумацията на енергия, не я използвайте за загряване на храна. Някои рецепти ви казват да загреете фурната, преди да поставите нещо в нея да готвите, но могат да бъдат игнорирани. Вторият съвет: не отваряйте вратата на фурната без нужда, само за да проверите степента на готовност на ястието (за това има стъклен прозорец). И накрая, не забравяйте, че фурната остава гореща известно време след като е била изключена.

Сешоар

Той не създава впечатление за устройство, което изисква много енергия, но…, може да го пропуснете през лятото. Ще бъде и полезно за вашата коса.

Хладилник

Устройство, което работи 24/7. Ако вашият хладилник е стар, тогава той вероятно изразходва много енергия, така че е по-добре да го замените с по-икономичен. Опитайте се да не отваряте ненужно вратата, тъй като се губи енергия, за което устройството изразходва повече електроенергия за попълване. Навикът да отваряте хладилника и да стоите дълго време пред него, да избирате какво да ядете, определено трябва да бъде изоставен.

Супермаркет

Пазарувайте често и по малко от това, което ви трябва, а не просто да заредите шкафовете и хладилника. Тази практика е време да я забравим, защото често затрупваме в кухнята стари покупки, които след като изтече срокът им на годност, изхвърляме. Освен това всички големи супермаркети имат периодични намаления, от които може да се възползвате.

Личният автомобил

Според кипърската статистическа служба от януари 2022 г. до май 2022 г. цените на течните горива са се увеличили с 33,63%. В сравнение с цените за януари-май 2022 г. общият индекс на потребителските цени се увеличава с 6,5 пункта. Ситуацията принуждава шофьорите да търсят начини за оптимизиране на разходите. За това се използват различни начини: от намаляване на използването на машината до избор на оптимално време за зареждане.

Шофиране по-малко

Най-популярният начин за оптимизиране на разходите е намаляването на работата на автомобила. За мнозина, дори пътуванията през уикенда са се превърнали в недостъпен лукс. През делничните дни те също се опитват да използват колата по-малко, за да пестят бензин.

Някои предпочитат да ходят в окупираните територии за гориво. Но и в това няма много смисъл, защото докато стигнете до такава бензиностанция и се върнете до дома, вече ще сте похарчили икономията.

Според специалистите по автомобили, най-доброто време за зареждане на автомобила е след 18:00 часа, тъй като при високи дневни температури бензинът се изпарява от резервоара и поради това можете да загубите около 5% от горивото.

Съветват още да не шофирате продължително време с включена лампа за зареждане/на червено. Специалистът обяснява: ако шофирате така, горивото остава на дъното на резервоара и следователно всяка влага или примеси се събират, влизат в двигателя на автомобила, което води до нови проблеми. В Кипър автомобилите консумират много гориво, защото шофьорите трябва да спират много на светофара, за да изминат малко разстояние. За по-малък разход на гориво трябва да шофирате със стабилна скорост без внезапни ускорения.

Те смятат, че 99% от собствениците на автомобили използват климатика неправилно. Това се отразява и на разхода на гориво. Не можете да влезете в колата със затворени прозорци и да включите климатика докрай. Вместо това трябва да отворите прозорците, така че студените потоци да изкарат горещия въздух от кабината. След това прозорците могат да бъдат затворени.

Наемите

За съжаление никой не дава рецепта как да се справим с високите наеми. Собствениците тази година вдигнаха наемите по свое усмотрение, а тези наематели, които не бяха съгласни, трябваше да си потърсят нови жилища. И все пак изисквайте договор за наем, в който ясно да са упоменати условията за наемани и актуализация на наема. Това би могло да ви предпази от капризни собственици.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*